Alt om basilikum, en essensiell aromatisk plante ikke bare i middelhavskjøkkenet (og syv oppskrifter for å nyte den) (2024)

Bli et ikon for italiensk matbasilikumDet er en plante som er utbredt i hele middelhavskjøkkenet, men med mange forskjellige varianter og bruksområder som gjør den til en av de mest populære aromatiske urtene i verden. Dens umiskjennelige aroma beruser bare ved å berøre de friske bladene og gir en smakfrisk, søt og veldig gjennomtrengende, mye mer dempet i det tørkede krydderformatet. Den kan konsumeres rå eller kokt, og gir mulighet for en rekke forskjellige sammenkoblinger og forberedelser.

Direkte til ganen

Enten persille, gressløk eller basilikum er dette den beste metoden for å bevare allerede kuttede aromatiske urter

Denne urten har ogsåprydbrukog det er en vanlig avling i vår- og sommerhager, siden den vokser best i varme temperaturer og hjelper til med å avvise mygg og andre insekter, og beskytter dermed mer dekorative og blomsterplanter, som pelargonier. Den brukes også i næringsmiddelindustrien og brukes til og med i økende grad i den søte verden.

Hva er basilikum?

Vi kaller det vanligvis en aromatisk plante eller krydder, men basilikum er spesifikt enurt fra lamiaceae-familien, blomstrende planter som det finnes hundrevis av slekter av og flere tusen forskjellige arter. Den som angår oss i dag, tilhører slektenMorderen, typisk for tropisk klima, og dens spesifikke arter er kjent somBasilisken.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (2)

Det er en planteperenne årlig, som ikke når en stor høyde selv om den noen ganger kan overstige 130 cm. Dens tynne stilker er dekket med blader som vanligvis er ovale, bredere eller tynnere, noen ganger tannet, med forskjellige fargenyanser.grønn til dyp lilla, nesten svart. Blomstene utvikler seg fra pigger på toppen, rørformede og hvite eller lilla i fargen, små i størrelse.

Det finnes mange varianter av basilikum, den såkaltesalatbladden vanligste i butikkene i vårt land, med bredere blad og frisk, søt smak. Planter med mer langstrakte og tynnere blader er også rikelig i middelhavsregioner, så vel som lilla eller lilla basilikum, med lett tannede blader.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (3)

I Asia formerer disse variantene seg, med arter med mer intense og særegne smaker, noen til og med litt krydret, mye brukt i krydrede sauser som indiske karriretter. Det er veldig populært, og får relevans i Vesten,thai basilikum, noe mer treaktig og med en lysere grønn farge, med fiolette nyanser. Smaken er anis, med hint av lakris og krydret innslag når den konsumeres fersk.

Opprinnelse og dyrking av en gammel plante

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (4)

Historien til basilikum er noe tapt i tid, da forskjellige kilder indikerer at den allerede var kjent og dyrket for flere årtusener siden. Det er hjemmehørende i tropiske klimaer, og utvikler seg sannsynligvis først i områder av Afrika og fremfor altSørøst-Asia. Den ville nå Europa fra India takket være handelsruter for mer enn to tusen år siden, og snart etablere sin dyrking i middelhavsområder.

Selv om de aller fleste navn på forskjellige språk kommer fra greskBasilikum("basilikón"), tilpasset fra latin tilbasileus, på spansk har den arabiske arven bestått, så vanlig i nye ingredienser introdusert til halvøya siden tidlig middelalder, spesielt når det gjelder urter og krydder.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (5)

Albahaca elleralhábegaDe stammer fra spansk arabiskalḥabáqa, som igjen kommer fra klassisk arabiskḥabaqah. Bladene til denne planten ble brukt til kulinariske formål, men ogsåmedisinsk og rituell. De gamle egypterne brukte dens velduftende egenskaper for å balsamere de døde, og i den klassiske antikken ble det assosiert med begravelsesbetydninger og også med kraft og kraft eller til og med fruktbarhet.

I dag er basilikumproduksjonen utbredt over hele verden takket være at den utvikler seg godt ibeskyttede avlinger og drivhus, siden den trenger varmt og tropisk klima for å vokse fullt ut. Den tåler ikke frost eller veldig tørre omgivelser godt, så det er som regel en plante som er mer til stede i hager når det gode vårværet kommer.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (6)

Det er en av aromastoffene som best tilpasser seg interiøret i hjemmet, både plantet fra frø og fra allerede vokste planter. Den trenger et godt underlag, konstant f*cktighet uten vannlogging, ogflere timer med direkte sollys, alltid beskyttet mot kulde eller plutselige endringer i temperaturen. Det er lurt å sørge for at potten ikke får besøk av larver eller snegler, som er veldig glad i å sluke bladene.

Egenskaper og fordeler

Selv om vi behandler urter som bare krydder eller dressinger, må vi huske at aromatiske urter som basilikum også hargunstige helseegenskaper. I tillegg til å tilføre smak og aroma uten å måtte ty til kalorisauser, overflødig salt eller tilsatt sukker, skiller den seg ut for sitt innhold avflavonoider, kraftige antioksidantersom beskytter mot frie radikaler og forhindrer for tidlig aldring.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (7)

De samme flyktige komponentene som er ansvarlige for aromaen har antibakterielle effekter og tilskrivesanti-inflammatoriske egenskaper. Forbruket er også assosiert med gunstige effekter på fordøyelsesprosessene, og det tilskrives også avslappende, krampeløsende og smertestillende egenskaper.

Fremhev innholdet ditt ivitamin C, betakaroten og visse mineraler, selv om vi normalt spiser så lite av denne urten at næringsstoffene er bare et tillegg til et sunt kosthold. Uten tvil er den største fordelen den gir oss den kulinariske nytelsen, som kan ha avslappende effekter eller som et appetittstimulerende middel, avhengig av følelsene dens aroma inspirerer hver person.

Hvordan velge det, bevare det og bruke det på kjøkkenet

Som med enhver fersk urt, når den er kuttet er den veldig delikat ogbør brukes raskt. Kjøper vi det i porsjoner, må vi se på pakkedatoen i tillegg til best før-datoen, og sjekke tilstanden på bladene og enden på stilkene. Jo grønnere, lysere og jevnere, desto bedre vil den holde opp til oss.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (8)

Den trenger ikke å vaskes før bruk, men vi vil forlenge bevaringen hvis vi pakker inn bladene med stilkene,på svært f*cktige ark med kjøkkenpapir, plassert i en lufttett pose i kjøleskapet.Systemet er forklart hermer informasjon.

For å fullt ut nyte dens aromatiske egenskaper, er det best ålegg det alltid til på slu*tten, eller i de siste øyeblikkene av matlagingen, eller rett før servering. Bladene kan konsumeres hele, direkte rå -vaskes og tørkes veldig skånsomt-, eller også hakkes, kuttes i strimler eller knuses, hvis du ønsker å frigjøre deres naturlige oljer og juice.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (9)

En annen mulighet er å bruke den tiltrekke og smakebuljonger, ferskvann, supper, sauser eller extra virgin olivenolje, i så fall kan vi bruke mild varme. Stilkene er spiselige selv om de er litt bitre, det samme er blomstene, som har en mer subtil aroma og er dekorative.

De kan værefryse rå bladeri isbøtter dekket med vann eller olje, og det er muligtørk demmed en dehydrator, i ovnen på minimum effekt eller la dem henge i luften, i et tørt og varmt miljø. Tørket basilikum blir dermed et langvarig krydder, selv om det mister deler av aromaen og også den karakteristiske friskheten.

De beste oppskriftene for å dra nytte av det

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (10)

Basilikum beriker utvilsomt alle typer pastaretter og pizzaer, spesielt hvis sausen inneholder en overflod av grønnsaker,tomat og ferske ostersom mozzarella, for eksempeli capresesalatenydens varianter. Men vi kan smake aromaen i kombinasjon med hvilken som helst middelhavsrett, med grønnsaker av alle slag, for eksempel i en ratatouille eller ratatouille, eller i salte terter.

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (11)

Ogsåpasser fantastisk med fruktog flere sitrussauser med sitron, og kombineres merkelig godt medkremet og melkesauser, medfølgende kjøtt eller fisk, ogogså desserter og søtsaker. Med utgangspunkt i den klassiske pestooppskriften kan vi inkorporere den i andre sauser, dipper og smørepålegg, og den kan gi en svært velsmakende touch til meksikanske eller indiske oppskrifter, og mykner deres krydrede smaker.

Pesto i tradisjonell genovesisk stil

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (12)

Ingredienser

For 1 enheter

 • Frisk basilikum (blader) 100g
 • parmesan 200g
 • Pinions 75g
 • Hvitløksfedd 2
 • Ekstra virgin olivenolje 160ml
 • Sal

Hvordan lage basilikumpesto

Vanskelighetsgrad: Enkel

 • Total tid 15m
 • Utdypning 15m

Vi skiller basilikumbladene fra stilken,Vi vasker og tørker dem grundig. For å gjøre dette sprer vi dem på et ark med absorberende kjøkkenpapir, legger et annet ark på toppen og trykker lett med håndflaten, og pass på så du ikke bryter noen av arkene.

Å fjerne alt vannet er et viktig skritt, så du må ta det med ro. Mens de tørker, skrell hvitløksfeddene, del dem i to og fjern kimen.Vi rister pinjekjernene i en panne, uten olje. Vi legger alle ingrediensene i glasset til en foodprosessor, sammen med halvparten av oljen og en klype salt, og blander.

Når vi har fått i oss en grøt og ingen biter av pinjekjerner eller basilikum er synlige,Vi slu*tter å male for å tilsette resten av oljen. Vi blander igjen for å integrere, og vi har nå vår basilikumpesto klar til bruk.

102 stemmer

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Sitron piccata med basilikum

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (13)

 • Ingredienser til 4 personer. 4 oksefileter, ca 150 g, ikke veldig tynne, 2 sitroner, 250 ml grønnsaksbuljong, 1 ss maisenna, 25 ml extra virgin olivenolje og noe annet til matlaging, 15 g (ca.) fersk basilikum, 50 ml hvitvin, salt og sort pepper.
 • Utdypning. La kjøttet avkjøles litt. Fjern eventuelt overflødig fett og tørk med kjøkkenpapir. Vask sitronene godt og del en av dem i to. Skrell skinnet med en skreller eller kniv, fjern strimler uten å ta for mye av den hvite delen. Skjær i tynne strimler. Press saften og sil den. Emulger med 25 ml olje, smak til med salt og pepper og bland godt med skinnet. Dekk filetene med marinaden, dekk med film og la stå i kjøleskapet i en time; Ta dem ut 10 minutter før steking. Forvarm ovnen til 60ºC. Varm en stekepanne med olje og grill filetene, avrent, og la dem være saftige. Reserver i ovnen. La kjelen stå på varmen ved høy temperatur og hell i vinen, skrap bunnen godt for å trekke ut saften fra kjøttet. Når alkoholen fordamper, heller du i all marinaden og buljongen. Senk varmen og la det koke til det reduseres litt. Spe ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett det i kjelen. Fortsett å koke til den tykner. Server kjøttet på et fat med sausen på toppen og basilikumen hakket i siste øyeblikk.

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Zucchini marinert med hvitløk og basilikum

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (14)

 • Ingredienser. 700 g zucchini, 3 fedd hvitløk, 40 ml rødvinseddik, rikelig med fersk basilikum, 30 ml extra virgin olivenolje, grovt salt, sort pepper.
 • Utdypning. Vi vasker zucchinien og skjærer dem i 1/2 cm tykke skiver. Dryss over rikelig med salt og la dem svette i 15 til 20 minutter. Vi tørker saftene de slipper ut med absorberende papir og griller dem på middels høy varme i et par minutter på hver side. Bland eddiken godt med oljen, de finhakkede eller revne hvitløksfeddene, en god mengde basilikumblader, salt og sort pepper etter smak. Vi legger 1/3 av zucchinien i en bolle og fordeler 1/3 av marinaden på toppen. Vi gjentar prosessen og avslu*tter med det siste laget med zucchini og drysser med resten av marinaden. Vi lar den hvile i romtemperatur i en til to timer.

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Gazpacho med oliven og basilikum

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (15)

 • Ingredienser. 750 g plommetomater, 100 g dressede gordaloliven, 100 g agurk, 10 g fersk basilikum, sherryeddik og salt etter smak.
 • Utdypning. I en stor gryte eller bolle legger du alle ingrediensene: tomaten skåret i store biter (uten skrell eller frø), den skrellede agurken, olivenene, basilikumen, en sjenerøs skvett eddik og litt salt. Vi visker alt godt og passerer blandingen gjennom en matmølle eller matmølle for å fjerne frø og skinn. Vi justerer salt og eddik til det er etter vår smak. Vi serverer kalde, med litt basilikum og en oliven skåret på tvers som pynt (og pynt).

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Soltørket tomattapenade med geitost og basilikum

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (16)

 • Ingredienser. 60 g tørkede tomater i olje, 40-60 ml ekstra jomfru olivenolje, 1 fedd hvitløk, 6 pitted svarte eller grønne oliven, 50 g geitost uten skall, 2 ss smøreostpålegg (eller mer geitost), sitronsaft, noen friske basilikumblader, timian etter smak og sort pepper.
 • Utdypning. Legg tomatene i bollen til en hakker, knuser eller lignende. Tilsett en eller to spiseskjeer ekstra virgin olivenolje og det hakkede hvitløksfedd. Krydre lett og bland litt. Tilsett sitronsaft, hakkede grønne oliven, litt timian og noen friske basilikumblader. Knus. Tilsett geitosten og kjør igjen i lengre tid, til du får en mer hom*ogen pasta. Tilsett kremost etter smak til du oppnår ønsket tekstur.

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Caprese millefeuille

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (17)

 • Ingredienser til 2 personer. 1 stor tomat, 1 kule fersk mozzarella, 1/2 agurk, en god haug med basilikum, ristede sesamfrø, 100 ml ekstra virgin olivenolje.
 • Utdypning. Skjær tomaten i fire skiver, fjern toppen og bunnen. Bruk mandolin og skjær agurken i tynne skiver. Vi blancherer en gren av basilikum i kokende vann i ett minutt og avkjøler den deretter i isvann. I et glass legger vi 100 ml virgin olivenolje og tilsetter basilikum, maler den etterpå. Vi lagrer basilikumoljen på et mørkt sted, og dekker glasset med kjøkkenfilm. Vi skjærer mozzarellakulen i fire skiver og legger dem i sesam. Vi legger et lag tomat, vi dekker det med agurk og på toppen av det legger vi mozzarellaen, gjentar operasjonen en eller to ganger. Smak til med noen teskjeer basilikumolje og server på spyd.

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Basilikum panna cotta

Todo sobre la albahaca, planta aromática imprescindible no solo en la cocina mediterránea (y siete recetas para disfrutarla) (18)

 • Ingredienser til 4 personer. 400 ml flytende kremfløte (35 % M.G.), 40 g sukker, 4 blader gelatin, en håndfull friske basilikumblader.
 • Utdypning. Vi legger gelatinbladene i bløt i rikelig med kaldt vann. Vi lar dem hydrere i 10 minutter. Varm opp fløten sammen med sukker og basilikumblader i en liten kjele, rør ofte. Når fløten koker opp, skru av varmen, fjern basilikumbladene og tilsett gelatinen. Vi deler kremen i fire beholdere og lar den avkjøles før vi oppbevarer dem i kjøleskapet i minst fire timer før vi serverer med noen basilikumblader.

Flere detaljer iden komplette oppskriften.

Bilder | Pixabay - Unsplash
Direkte til ganen |Ikke bare forrett pickles: hvordan lage mat med kapers og kapers, en mat som er en eksplosjon av smak
Direkte til ganen |Tomat: alt du trenger å vite for å dra nytte av dette sesongproduktet

Alt om basilikum, en essensiell aromatisk plante ikke bare i middelhavskjøkkenet (og syv oppskrifter for å nyte den) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6153

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.